Etter jeg kom hjem har jeg hatt en eplekveld :) Jeg er så heldig at jeg fikk med masse epler hjem fra Sindre og familien! Jeg er heldig jeg. Nå har jeg lagd eplemos og epleboller. Det er gøy å prøve nye ting og det blei veldig godt! Bruk sesongen som er nå til å lage mange gode, friske epleretter. Det finnes ufattelig mange forskjellig måter å lage noe med epler i, så det er bare å kjøre på!
Eplemos: hentet fra frukt.no
Ingredienser
1 kg eple
1 ½ dl vann
3 dl sukker
Fremgangsmåte
Eplene deles i to eller fire og settes til koking med vann i en egnet kjele. Kokes til de er helt møre. Det er en fordel at de moses varme, da ved hjelp av et moseapparat, en sikt, en foodprosessor eller en kjøttkvern.
Ta mosen tilbake til kjelen og tilsett sukker. Kokes videre 7-8 min. under omrøring. Tas over i egnet emballasje. Pga. dårlig holdbarhet er det en fordel å fryse ned eplemos i små begre.
Epleboller:
Ingredienser:
50 g gjær
150 g smør
5 dl melk (kan ta halvparten vann også)
1 ts salt
15 dl hvetemel (jeg tok så masse som trengtes)
Fyll:
smør
sukker
kanel
epler (så mange du vil, etter hvor mye eplesmak det skal være)
Smelt smør og ha i melk (vann) så det blir 37 grader. Ha i gjæren.
Tilsett salt, egg og det meste av melet. Jobb deigen sammen til den slipper bollen.
Sett deigen til heving i ca 40 min.
Strø mel over benken og del deigen i to deler. Kjevl ut den ene delen først og ha på fyllet. Gjør så det samme med den andre.
Eplene skreller du og del i små biter (kan også rives for mindre biter).
Ha eplene på deigen og rull sammen.
Legg eplene på plate, og sett til etterheving i 30 min.
Sett i ovnen i 8-10 min på 250 grader.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar